Pazartesi, Şubat 20, 2006

Gitti altınlar, geldi kilolar

Söz verdiğim gibi cumartesi günü yapmış olduğum şaheser çalışmalarımı bugün size ulaştırıyorum. Şaheser oldukları nerden mi belli? Valla hepsi silip süprüldüğüne göre demek ki beğenildi. Açıkçası bol bol övgü aldım ve bu da beni çok mutlu etti. Hani var ya, sanki patronum beni bir sürü insanın önünde övse o kadar hislenmez ve mutlu olmazdım. Bayanlar için güzel yemek yapabilme yetisi demek ki bu kadar önemli bir şey. Hani başka bir konuda bu kadar takdir edilsen böylesine mutlu olamazsın; siz düşünün benim halimi. Ama yorgunum valla. Hele hele Cumartesi konuklarım gidince” annemin evini temiz buldun temiz bırak” mantığıyla bir de tekrar çalışma yaparak haftanın kakılmışı ünvanına hak kazandım. Ee uzatma da sadede gel dediğinizin farkındayım, tamam anlatıyorum... Hem de önce ve sonra modelini kullanarak! - Öz hakiki italyan işi tiramisu (öyle altın kekten değil; kedi dilinden yaptım. İzmir’de pastane pastane dolaştım bulmak için. Allahım neden İzmir’de öyle herşey bulunamıyor kolay kolay?). İçinin kreması da labneden değil. Ben İtalya’ya gittiğimde bizim rehber pek bir avanaktı. Hani italyanca biliyo ya, almışlar bunu italyancası var diye rehber yapmışlar. Ben de otobüsün şöförü Marizio ile kanka olmuştum. Meğersem amcam hem aşçı hem şöför hem de turizm gönüllüsüymüş; eh yaşlı da olunca malum çenesi düşer insanın bu maurizio da bana yeterince italyan elçisi olarak çalışmış ve mascorpane peyniri bulamazsam bu en sevdiğim pasta türü içine koymam gerekeni anlatmıştı. Neyse uzattım gene- işte o yüzden özhakiki tiramisu yaptım diyorum ben.
- 2 çeşit börek. Birisi ıspanaklı-pastırmalı. (işte bu böreğin iç tarifini bir blogdan aldım. Ama ne olur hangi blog olduğunu hatırlamıyorum affedin beni, o kadar çok tarif için bloglar arasında gezindim ki ıspanakla pastırmanın bu kadar yakışacağını hangi blogda okuduğumu unuttum. Tarif kiminse ellerin dert görmesin, sağolasın. Diğeri de kendi uyduruk içli böreğim. Sebzeli yaptım.
- Limonlu pay yaptım. İçi limonlu kek, üstü limonlu muhallebi ve en üstü de yumurta aklarından. Onun tarifini taaa benim üniversite yıllarından kalma bir dönemde bir arkadaşımın annesi yapmış ve ben de çok yapacakmışım gibi tarifini almıştım. 32 yaşında ancak yapıyorum. Ayıp doğrusu!
- Pırasalı-mantarlı kiş yaptım. Annem o kadar bundan bana da ayır demesine rağmen, ben çay koymak için mutfağa girmiştim bir döndüm ki kişin bulunduğu borcamın içinde yeller esiyor. Kiş-miş hak getire! Demek ki bu da beğenildi. Pırasalı-mantarlı kişin tarifini de bloglar arasında dolanırken beğenip almıştım, tarif kiminse (ben unuttum, özür diliyorum), burda çıksın, yanaklarından öpücem, harika birşey oldu- yani olmuş- ben bilmiyorum... Hanginiz yedi son kırıntısına kadar? İnsan bana da bırakır di mi!
- Günün ağır topu; adana usulü; Sarmısaklı köfte. İşte bir tek bunu 2 haftalık yalakalıklarımla annecim yaptı. Sağolsun, tek tek mantı gibi yuvarlanıp şekil verilen bu bulgur köftesiyle uğraşmaktan kadının belleri kopmuş ama onun aklı hala pırasalı kişte. İnsan bir dilim ayırır değil mi ama çoccum diyip duruyo. Ben bu hafta bi daha yapayım bari, nasılsa bu gazla ben epey giderim.

Bugüne gelmemde katkıları olan tüm blog dostlarıma teşekkürü bir borç bilirim.
Emine S. Beder ve Sahrap Soysal karışımı yeni mutfak üstadınız (!)
Toplu İğne
not: altınlar mı? ne altını? Altın-maltın kalmadı ama katmer katmer yağ var ve benim bunları düğüne kadar da vermem şaaartttt!

14 yorum:

Adsız dedi ki...

İğnecim süperdi hepsi valla, ellerine sağlık tekrar. Limonlu pay tarifini blogunda yayınla da herkes sebeplensin. Cumartesi öğrendiğim detoks diyetini uyguluyorum bugünden itibaren-ben kusur kalmıyım-.Blogunu okuyunca ağzımın suyu aktı, zaten açım, diyetteyim:( Şimdi bir borcam kiş olsa da yesem.
Sevgiler, Aslı..

ZeYNeP dedi ki...

Ignecim, nedir bunlar tu tu tu tu deyim, birsey yapmayi bilmem diyenden korkacaksin zaten, hepsi cok guzel, kis benimde herzaman favorimdir, herkes cok severek yiyor,canim annene cok guldum ama,
"İnsan bir dilim ayırır değil mi ama çoccum " canim ya.
Yapiver bu hafta sonu.
Ellerine saglik.

Zeynep

XMAN dedi ki...

Selam, yapılanlara bakılırsa gün'ünüzü gün etmişsiniz:) okurken monitör karşısında zor anlar yaşadım.kiş'inizi aslı bitirmiş.burdan kendisini ispiyonluyorum.ha gündüz limonlu pay ı hiç güzel olmamış dediydi.bilmem artık:))
iyi gün'ler

kedi dedi ki...

Bilmediğin ve korktuğun buysa bildiklerinden ve yapabileceklerinden de biz korkalım iğnem:)Oy oy oy.Ne sofra bööle.Kendini aşmış gördüm seni.Kocaman A-FE-RİN sana:)))

Adsız dedi ki...

topluiğnecim bu muzip x-man arkadaşımıza inanmazsın umarım. Ben kişden bir dilim daha alayım diye gittiğimde (itiraf ediyorum gittim )yerinde yeller esiyodu bile.Ne yapalım bu kadar da güzel yapılmaz ki herşey..ellerine sağlık.
aslı..

Pareo Anne dedi ki...

kızım o bir cimcik kiş kime yeter. gelmişiz hepimiz kahvaltı bile etmeden. aç kurtlar gibi saldırmışız masaya kotoroklar ordusu olarak. sen 26cm çaplı borcama kiş yapıp 11 kişiye ikram etmeye kalkarsan olacağı budur işte...
kendime alayım diye masaya yanaştığımda herkes tepemde bitti, "ay hazır eline almışken bize de servis yapıver" diye, kendime takribi 1cm kalınlığında bir dilim kaldı kala kala, onu da tabağıma koyup sıvıştım masadan...
zaten kabaca hesap yaparsak, dairenin alan formülünden hareketle, pi x r2 formülünden, 3.14x13x13=530.66 cm2 senin kişin toplam alanı ediyor.
soooracııma, böl bunu 11' e, 48.24 cm2 yapar. yani yaklaşık olarak 7x7 cm kenarlı bir kare düşün, et kalınlığı da 1 cm falan olan, budur yani herkesin payına düşen.
bak bir de matematik ne işimize yarıyor derdin, gördün mü faydasını?
neymiş, önceden kişi başına düşen dilim yüzey alanını hesap edip, ona göre uygun çapta borcam kullanacakmışııııız :)))
bu mudur, budur...
şaka bir yana, ellerine sağlık, hepsi çoook nefisti. dedim ya, şaşırttın beni yani :)))
eh artık evlen de, evine de gelelim yemeye içmeye böyle...

Adsız dedi ki...

Amma da kişmiş ha... itiraf ediyorum ben bayağı yedim, hem de servizimi sevgili Nefin arkadaşımız yaptı.Üzüldüğüm tek şey var börek çeşitlerin hepsini sanki tadamamışım.. veya yiyip te farkına varmamış olabilirim diye düşündüm. Yok ya pastırmalısına rastlamadım valla.Ben kiş'in dışında bir de tiramisu tatlısına bayıldım.Ellerine sağlık arkadaşım..Doğrusunu söylemek gerekirse ben fazla şaşırmadım mönüya, sen hiç bir şeyden aşağı kalırmısın, asıl kalsaydın şaşırırdım.
Yeniden, Ellerine Sağlık.
Öptüm

Adsız dedi ki...

bu menünün aynısını bizede getirmezsen seni kapıdan içeriye sokmamayı düşünüyoruz. menüyü hazırlaman için son 3 saatin kaldı ona göre...

Adsız dedi ki...

bu arada kim olduğumu bilebilmen için küçük bir kopya vereyim. senin verdiğin lakap çekirge ama ben inatla eşşekk demek istiyorum...

Toplu İğne dedi ki...

Yani ben size ne diyim ki şaşırdım kaldım... Arkadaşlar bu yorum yazanların bazıları altın günün gelip, herşeyi silip süpüren (bakınız ana sayfa önce-sonra modeli) kişiler. Hele o matematik hesabı yapan var ya o... yok efendim borcamın kareköküymüş, pi sayısıymış falan-pöööh' ne zaman baksam masanın başında paylaştırıyordu tabaklara- ama tabi nefin çok akıllı; anneler yarımşardan 5 yer hesabıyla götürdü en varsa...
kurabiye canavarıcım, merenque ne kız? benim tek yaptığım yumurta akı ve şekeri köpürtüp fırına atmak oldu. ay ne cocosh'sun sen !!!
esekbaşıcım, teşekkür ederim, kaç haftalık emeğim öyle yarım saatte tüketilince bi tuhaf oldum tabi
Zeynepcim sağolasın valla sizlerden ilham aldım ben zaten bunları da yapamasaydım kahrolurdum. Yoksa ben mutfağa genelde yenilebilir ne var diye giren bi insanım ama demek ki yaş kemale erince genler otomatik çalışmaya başlıyo ama yine de kaç haftadır prova yapıyorum yine de beceremeseydim kahrolurdum valla.
Biyonik kedicim, sağolasın demekki örtmenlerim iyiymiş! ben sizlerden bakıp gaza gelmesem ancak kepekli sandwich çıkartırdım ortaya.
Nefin sana ne diyim ben? hem ye son kırıntısına kadar sonra da yok pi sayısıymış, yok borcamın yarıçapıymış...bende hata size borcamda değil lenger'le yapacaktım ama o da getirdiğiniz altınları kurtarmıyo be güzelim!
X-man hoşgeldin... ispilediğin kişiyi tanımasam sana inanırdım ama malum şahıs "ay bu çok kötü olmuş" diyecek biri değil, o genelde "ay şundan biraz daha alayım" diyen bi şahsiyet. o yüzden yemezleeeer
ve çekirge...
çekirgecim söz bi boş vaktimde yapıp getircem ama hepsinden yapamam.bana da günah, ben kaç haftadır uğraşıyom sen biliyomusun? öyle 1 günde yapamam ben o kadar şeyi.

DAMLA dedi ki...

Ellerine sağlık, hepsi muhteşem gözüküyor Topluiğne'ciğim... Şu limonlunun ve anneciğin yaptığı sarmısaklı köftenin tariflerini bekliyoruz ona göre :))

Adsız dedi ki...

Sevgili Toplu Igne,
Bu cumartesi liseden arkadaslarimi misafir etme sirasi bende.Durumum sudur:Tek basimayim!!!!Bir iki tarifi denedim basardim ama sonuncusu bir fiyasko ki sorma gitsin.Halbuki goruntude en cok o tarife guveniyordum.Cok mutsuzum cokkkkk.Eger birazcik insafin varsa lutfen bu topragina merhamet et ve yaptiklarinin -en azindan kisin ve kekin tarifini bir zahmet yaziver.Girit askina!!!

XMAN dedi ki...

selam,hoşbulduk.
aslının neden diyette olduğunu anladım:)mutfakla ilgili başarılarınızın devamını dilerim.izniniz olursa siteme linkinizi ekliycem.
iyi günler

Toplu İğne dedi ki...

x-man, teşekkür ederim, linkine ekleyebilirsin
damlacım, tarifler için söz en kısa zamanda (mesela yarın) tarifleri burdan yayınlıycam
ve anonim şahsiyet ve girit eşrafından hemşehrim; ismini yazmamışsın, tanıyamadım ama merak etme yarın tarifleri yazıcam senin için de.
sevgiler