Pazartesi, Ocak 25, 2010

UÇAN İNEKLER, SÜTÜ SEVEN İNSANLAR VE CANDAN ERÇETİN ÜZERİNE BİR ZIRVALAMA

Birazdan zırvalayacaklarım mesleki bilgi ve tecrübeye dayanmaktadır. Bilenler bilir, bilmeyenlere de aktarmakta fayda var. Reklam, pazarlama ve halkla ilişkiler üzerine uzmanlaşmış bir toplu iğne var karşınızda. Her nevi kitle iletişimi itinayla çözülür gerektiğinde... reklamlardan da bu aralar candan erçetinin -sanırım ekonomik krizden etkilenerek evet dediği ve -sesiyle inekleri uçurduğu sütü seven insanlar temalı reklama gıcık olduğumu cümle aleme belirtmek isteğiyle yanıp yanıp tutuştum...

Çok akademik, felsefi dilde konuşma yapmak istemiyorum, okulda, konferanslarda, makale ve kitaplarda yapıyorum o laf salatalarını. Ancak o güzelim "sitü save, kombiyen jetem möö"  diye başlayan şarkıyı "sütü seven insalar için" haline getirip bir de üstüne inekleri uçurmak, uçarken de çimlere bıraktıkları tezek mukabilinde evlerin üstüne peynir bırakmaları acaip içimi burdu... Bir de bunun üstüne Candan erçetinle jingle oluşturma fikri, sanıım türk reklamcılığının daniskası ödülü almaya aday.

Tabi şarkının türkçeye uyarlanma fikri de arak. O da ayrı bir önem konusu. Hatırlarsanız birkaç yıl önce youtube'da 3 tane zıpır üniversite öğrencisi fransız şarkılara usturuplu türkçe küfüleri de içine uyarladıkları fırlama ötesi şarkılar hazırlamışlardı. Sütü seven insanlar için şarkısının da orjinali (!); "sütü seven kamyon şöförü" idi. Şarkının en anlaşılır, en vurucu yerini almışlar, üstüne de inekleri uçurmuşlar, candan chanson söyler gibi söylemiş, ki ona her şarkı yakışır ama.. Ne bileyim işte, sütaş inekleri ve candan olmamış. Sanırım Kaptan Feza denen çakma Leon filmine çok para yatırdı, zararını inek chanson'uyla çıkarmayı garantilemiş.

Ne diyelim, popstar jürisi armağan veya simon edasıyla... "Olmamış"...

4 yorum:

ikizlerimbenim dedi ki...

günaydın iğne!! o reklam hakkındaki yorumlarım sanırım seninki kadar sert değil, sütaş ne zamandan beri o inekleri hayatımıza soktu, şimdi de uçmaları çok abes gelmedi..hele ki candan erçetin'e fransızca olan bir şarkıyı yorumlatmaları da yerinde olmuş, kadına her mikrofon uzatılınca fransızca söylemeyi görev biliyor, şarkı da zaten yıllardır geyik muhabbet olarak 'sütü seven kamyon şoförü' olarak yorumlanıyordu. fransızcadan hiç haz almıyorum; ama bu yorum hoşuma gidiyor. bakalım sütaş diğer reklamlarında inekleri ne şekline sokacak?? öpüyorum

ganfi dedi ki...

iğnecim o şarkıyı candanın söylediğini anlayamamıştım sağolasın öğrendim ve nefret ettim:)bende aynen senin gibi tezek bırakma olayına benzetmiştim peynir yoğurt dağıtılma hadisesini çok yaşayasın!
gazatedeki inekli karikatürler serisindeki başarıyı reklamlarında yapamıyorlarmı ki ??alasım varsada alamaıyorum sütaşı!!
*annece figenin yeni yerine beklerim..

Asortik Krep dedi ki...

Yazıya aynen katılıyorum..Ben yazsaydım bu kadar olurdu :)) ki ben Candan'ı çok severim ama onu bir türlü sütaş ineğinin şarkısına yakıştıramadım..

Sohbet dedi ki...

güzel yazı :)