Çarşamba, Mayıs 10, 2006

İstanbul maceralarım; buyurun buradan yakın.

Topkapı’da cevizkıran!

Ne garip bir başlık demeyin, anlatıcam, göreceksiniz bu başlığın ne menem bir şey olduğunu… Efendime söyliyim malumunuz İstanbul’a geldim 5 günlüğüne. Elimde yaş aralığı 75-85 olan lakin gönül yaşı büyük ihtimalle benden daha genç olduğu halde, metabolizmaları yavaş olduğu için karınca misali yürüyen, hareket eden, habire çişi gelen, çabuk yorulan bir demet yabancı misafirim vardı. Benim anneannecim daha 70indeyken iki dizi protezli ah’larla vah’larla yürüyemezken; benimkilerin maşallahı vardı.

Derken bir gün Topkapı’ya gittik. Ben, rehber ve 12 tane çıtır. Girdik içeri, turist dolu, rehber anlatıyo, bla, bla, bla… ben ve çıtırlar pür dikkat dinlerkene “çataaanaaaak” diye bir ses geldi arkamdan. Allah Allah bu nedir ki diye sağıma, arkama bakınırken bir “çatanaakk, çaaat, çattıırrrttt” diye gümbürtü gelince ne göreyim, harem dairesinin yanında uzun siyah çarşaflara bürünmüş bir teyzemiz, yanında aldığı 10-12 yaşlarındaki oğlan çocuğu ile yerde ayakkabısının üzerinde zıplayarak bir şeyler kırıyor. Benim çıtırlar da “T.İ; what’s that? Is it he or she? Is she arabian turist or a turkish one?, What’s she trying to break? Why does she jumping on her heel?, What’s that breaking noise?” gibi bir sürü ahiret soruları sordular. Ben de kahraman polis / dedektif edasıyla; “anacım siz şimdi bir geri çekilin, ben bi girişeyim teyzeme” der gibi onları geriye doğru iterek olayın içine son sürat daldım.
"Teyze, ne yapıyosun sen?" Çatttt, çatııırrrttt, (bu arada teyze değil yüzünden ve ses tonundan daha genç olduğunu anladım. Burkalar içinde pek anlaşılmıyo da).
Çaaaatttttt “ceviz kırıyom” dedi kadın.
“!!!!!. Ceviz mi kırıyon? Topkapı sarayı harem dairesi önünde? Hayvanat bahçesi mi sandın burayı kadın, şu yerlerin haline baksana sen, kabuk içinde bırakmışsın ortalığı”
“…Allah Allah, ne bağrıyon, çocuk istediydi, ceviz yidiriyom ona”
“!!!!! Karpuz da kesseydin, bak Enderun kısmında karpuz ilginç olabilir, bi dene orda istersen” dedim,
Ve kadın naptı biliyo musunuz? Yerdeki bütün ceviz pisliklerini ayağındaki kalın botlarıyla sıyırarak haremin bahçesine ittirdi. Rehber elimden kadını zor aldı, barbar türk imajı vermiyim diye turistlere.

Kutsal emanetler bölümünde bir tat bir doku:

Dışına asmışlar,” içerde Müslümanlar için çok kutsal materyaller sergilenmektedir. Lütfen dine olan saygınız sebebiyle sükunet içinde içeride gezin, kamera yasaktır” yani özeti şudur: “İçerde mal gibi dolaşmayın, eğerinizden kopmuş öküz gibi bir oraya bir buraya koşmayın, hayvan gibi bağırmayın” Dikkat ederseniz benzetme yaparken hep büyükbaşlardan tasvir yapıyorum ama o hayvanlara da kedi denmez di mi?

Girdik içeri çıtırlarımla birlikte. İçerden bir kuran sesi yükseliyor ki sanırınız topkapı’da değil, mekke’desiniz az sonra da hacı olacaksınız. Benimkiler de sordular “T.İ; what’s that song? Turkish?” “no, I said; it’s kuran, our holy book… Perhabs, it’s a cd track”, “So T.İ, why did thepalace exhibit the pray in that hole? “!!!!!!!!! Iııııııı, eeeeee, şeeeeyyyyy” Bu arada da sesin geldiği odacığa girdik. Haydaaaa, bu adam da kim, ne işi var o küçük camdan kafeste? Evet arkadaşlar, Topkapı Sarayı kutsal emanetler odasının içinde küçük bir camekanlı bölüm yapmış bizim yetkilierimiz. İçine hayvani bir mikrofon yerleştirmişler, hoparlörler de cabası! Adamcağız camekanda sergileniyor, kuran okuyor, ve dışardan da bizler yani turistler turistler, adamı maymun gibi seyrediyoruz. Abdesti olan var mı, pis misin, kokmuş musun, hangi amaçla gelmişsin, nerden gelmişsin? Çıtırlardan yeni bir soru bombası daha geldi tabi: “T.İ; why is this man praying here? Do you allowed to make a religious show in public areas?” “!!!!! Well, aaaa, eeeee, in fact, show business in religion is restricly prohibitted but why these hayvans made such a shitty show in this silent area?, I have no idea”, “T.İ, what is hayvan?”

Tam bu soruya cevap verecekken, ilkokul 1.ve 2. sınıflardan oluşan 80 kişilik bir öğrenci grubu sadece 1 adet mevcut hocalarıyla içeri girdiler. Aman allahım, o ne gürültü öyle? Camekanlarda sergilenen her tür kutsal emanete saygısızca bağırarak dil çıkaran mı, dillerini cama yapıştıran mı? Camekandaki hocanın durduğu cama “tık tık tık, eyi günler” diyen mi, hocanın arkasından dolaşıp adamın omzuna parmakla “şişt, baksana” diyenler mi? Öğretmenleri de muhtemelen kendisine bu zorla verilen görevden memnun değil, salmış bunları çayıra. Hele bir tanesi tam önümde sakal-ı şerifin durduğu cama kafasını küüt diye çarptı, bana “what is hayvan” diyen yabancı konuğuma döndüm, çocuğu işaret ettim “yes Gordon, this is hayvan” diyerek cevap verdim.

Ankara’nın palyaçosu, İstanbul’un salağı. İşte tam bir kültür mozaiği: Bendeniz Toplu iğne

Geçen hafta beyan ettiğim gibi İstanbul’a gidecem ya, blog dostlarımla da görüşecez ya, sormayın bende bir heves, bir heyecan. Yaptım planlarımı; kristalim, damlacım ve deadoram’la buluşup voltranı oluşturacaz. İstanbul’da koşuşturacak olan benim… O yüzden kızlar benden haber bekliyorlar. Ben bir güzel ayarladım Pazar günümü, çıtırları rehbere emanet ettim, 1 gün öncesinden de mail attım, kızlar cebim şu, arayın beni, boyayın beni diye… Pazar günü “bekledim de gelmedin, hiç mi beni sevmedin” şarkısı eşliğinde otelde bekledim, saat 14.30 gibi olmuştu ki ben yani salak iğne, nişantaşına gittim, nişanlımla takıldık, yemek yedik (o da geldi, canımın içi endoskopi oldu orda). Ben bir güzel oyalandım, kayınvalideme gittik, akşam saat 8 gibi otele döndüm, artık benim çıtırlar boğaz turundan geleceklerdi… Dediler ki “T.İ hanım, bir bayan geldi sizi görmeye, ulaşamamış size, not bıraktı”. “!!!!!!!! Hiiiih, nası yaniiii????? Ver bakiyim şu kağadı, amanin, dea’m gelmiş, fıırrrkk, bulamamış beni, fırrrk, ama ama kağatta “numaranı yanlış vermişsin iğnecim, arıyom hep başkası çıkıyo, ben de geleyim dedim” diye yazıyo..fırrrk, nasıl olur ben cep nomu yanlış mı yazmışım, deam taa buralara mı gelmiş hiihhhhh???”

O an öleyim mi güleyim mi, ağlayayım mı bilemedim arkadaşlar. Hemen aradım deamı, konuştuk, meğersem zavallım gün içinde sözkonusu ben olduğum sandığı numarayı bayaa bi taciz etmiş mesajla, karşıdan cevap gelmeyince bekle geliyorum o zaman oraya diye yazmış. Ehe ehe hüeeee. Sonra yine cevap alamayınca aramış tabi, ne cevap vermiyon lan bana diye, adamın biri de kısaca “de get başımdan sabahtan beri vır vır dır dır, car car, beynimi yidin, Hangi hıyar verdiyse bu noyu; yanlış” demiş :) yaaa, işte madara oldum, kristalcim de aynı herifle muhatap olmuş, büyük ihtimal damlacıma haber gitmiştir, sakın arama o numarayı, adam ters, küfür edecek diye…

Diyorum size, bu aralar ben de bir haller var, 22 diceme 02 diye yazmışım. Salak, angut insan ben yani T.İ, kızlarla görüşemeden döndüm. Kristalimle de bari pazartesi uçağa binmeden koklaşalım diye planladık ama o da olmadı, gerçi canım benim bana interaktif bir kahve ısmarladı ki, keşke yanımda olsaydı da karşılıklı içseydik. Velhasıl, bir salağın son 1 haftasını okumuş bulunmaktasınız. Ne olur beni seyahatlerimdeki salaklıklarımla değerlendirmeyin, ühü, ühü, valla ben özünde zeki biriyimdir aslında, fıırrkk, beni sevin ama acımayın, ne olur?

19 yorum:

Tijen dedi ki...

hosgeldiiiiiin!
t.i

kedi dedi ki...

Yaa insan salak olunca işte bööle gıristaliylen buluşamadan gelürrrr.

Allah seni napmasın emi dikişiğnesi ;P

ÖNEMLİ NOT:seni hep okumak istiyorum ve nasıl zar zor okuyorum biliyormusun hayatım yaaa:(((

Bu siyah zemin üstüne renkli yazı benim yeşil gözlere pek bi zarar vermekte,bööle kırış kırış,buruş buruş ediyom göslerimi anca ööle okuyom:((

Hani format neyim deeşeceysen,hani gelin de oluyonya,yenilenmek ayaana,bu maruzatımı tikkate alacaandan eminim.
Eminim dimi lan!!

DAMLA dedi ki...

Walla biz bi güsel dedikodunu yaptık Kristalimle!!.... Evlilik telaşına bağladık biz bu durumu...
HAyatım bi daha ki sefere iyi bir plan yapalım da görüşebilelim :))

Meltem dedi ki...

İlahi sen çok yaşa T.İ. ya. Yine sabah sabah iyi güldürdün beni Allah ta seni güldürsün emi.

KUGUU dedi ki...

Hosgeldin Tİ:)
"What is hayvan?"
"Yes Gordon this is hayvan" haahahaa Cevizkiran teyzeyi sen dovseydin yorulunca da bana verseydin ya. Camekanda hoca ve Kuran okutmak ne is.. Allahim neler yapiyorlar bunlar:(((
Neyse sen hosgeldin ToplumIgnemBenim. Bu arada ne is bloglarda gectigimiz gunlerde bulusan bulusana yaaa . Ozellikle Crystal bak sen cok gezmeye basladin ona gore.. Biyonik den sonra beni de delirtmeyesin:)Topluignecigim commentlerini chat alanina cevirdim, sorry.
Kuguboynu, theGeveze:)

Toplu İğne dedi ki...

mutfakta zen'cim,hoşbulduk, ben tırışkadan T.İ.yim ama senin gerçek ismin, benim blog ismimin başharfleri; adaş oluyo.

sayın yeşil gözlü yaşlı kedi; artık pek biyonikliğin kalmamış senin, sana bunak kedi mi desek? :))

anacım senin için bi de dana kadar yazı karakteri kullanayım belkim daha iyi görür o gözlerin. template'ımı değiştiririm ama bu aralar değil, ne olur idare ediver 2 gözüm, valla şimdi bi de onu yaparsam (ki ben teknoloji özürlüyüm) bütün linklerim gidecek falan ya, bilahare deniycem...
sen de gözünü mü çizdirecen, bol havuç mu yiyecen, okurken büyüteç mi kullanacan, ne yaparsın azıcık daha idare edicen anacım...

Toplu İğne dedi ki...

ohh damla hanım, marangozum; çekiştirin benim gibi salaaaı buldunuz, düştüm elinize tabi... valla boynum kıldan ince, ne derseniz hak ettim ben. siz gelin bari, ya da ben gene gelirim nasıl olsa

şebnemcim amin, hepimiz hep gülelim. ama tabi konu benim aptallıklarım olunca daha da bi gülüyo insan...

kuguboynum, swanım;
hoşbulduk canım. sorma biz de buluşacaktık ama işte benim salaklığım burda da baş gösterdi. demek ki neymiş, ben izmir dışına çıkınca koyveriyorum aklı, ya d aklım izmirde kalıyo.

tiwidi dedi ki...

Yazilarini yeni okumaya basladim, comez blogcuyum da..Ama cok cok guldum anlattiklarina,Cevizkiran, The Hayvan hikayeleri cok komikti , ne diyeyim. Bir de kafama su soru takilmis vaziyette;
Topkapi sarayinda ayagiyla ceviz kiran sahsiyet, tarihi mekan ziyaretini kultur aktivitesi olarak mi yapmaktadir, yoksa geciyorum bir ugradim modu mudur?
Yani o sahsiyet niye orada?

Deadora dedi ki...

:) tik tik tik eyi günler kismina acayip güldüm :)) cocuklarin bu yaptiklari bana asiri komik geliyor..
bu arada ben salagini yazmamissin.. ben 4te bulusacagiz diye mutlaka orada olur 4 dedik iste diyerekten kalktim gittim.. ulan salak dea kiza sms cekiyon cevap gelmiyo hadi 1 gelmedi 2 gelmedi arasana?!! yok o kadar emin ki o tel nosu T.I.´ye aittir belki sms yazmaktan hoslanmayan bi tiptir.. oraya gidince ararim olmadi otelde teli vardir v.s. salak deadora noolcak kaldin mi sap kibin pierre loti´de.. kaldim..
ama olsun ben hepinizin adina cay ictim resim cektirdim ehiehi :)

acicikolata dedi ki...

these hayvans puhahhahahahaha..yok sana degil aklıma bişey geldi ona guluyodum ben. kız beni guldurdun Allah da seni guldursun. izmirde senle bulusalim dicem ama numarani yanlis verirsin simdi tamam kalsin.

crystalsdreams dedi ki...

kızım keşke görüşyemişiz neler yaşamışın yine hehehehe:)
hem turist hem de yaşlı olunca sorular da bitmez be anacım,hele öyle garip görüntülerle iyi kurtarmışın durumu,trajikomik ülkeyiz vesselam:)
bi daaki gelişinde otelin adını söyle yeter,oradan buluruz biz seni:)

Adsız dedi ki...

nacizane Tİ
okursa eger
mutfakta zen Tijen ,
var ya,
Tİ den once TJdir:)))
optum ben onu cokcok cok kere dostumu ozledim cunku

Pareo Anne dedi ki...

cevizkıran kadına çok güldüm. topkapıya gelmiş ceviz mi yedirmeye yuhh yani...
bu arada sarayın o bölümünde, sürekli okunurmuş kuran yıllardan beri. ben de bi hırs, bu da yeni icraatlardan sandım kızıyordum ama değilmiş. yıllardan beri kesintisiz okunuyormuş.
bu arada son bombanı da tebrik ederim yani. telefonunu da karıştırmaya başlamışın yani...sen biyoniğime bunak diyeceğine, benim kilolarıma laf edeceğine(bir dirhem et bin ayıp örter derler) önce kendi şaş aklına bak kızım. böyle giderse düğün tarihini de karıştırır, cümle aleme madara olursun sen.
ulayn, yoksa onu da bie yanlış demiş olmayasın bize, dur ben nişanlından bi teyit edeyim tarihi, sana güven olmaz artık.

Pareo Anne dedi ki...

cevizkıran kadına çok güldüm. topkapıya gelmiş ceviz mi yedirmeye yuhh yani...
bu arada sarayın o bölümünde, sürekli okunurmuş kuran yıllardan beri. ben de bi hırs, bu da yeni icraatlardan sandım kızıyordum ama değilmiş. yıllardan beri kesintisiz okunuyormuş.
bu arada son bombanı da tebrik ederim yani. telefonunu da karıştırmaya başlamışın yani...sen biyoniğime bunak diyeceğine, benim kilolarıma laf edeceğine(bir dirhem et bin ayıp örter derler) önce kendi şaş aklına bak kızım. böyle giderse düğün tarihini de karıştırır, cümle aleme madara olursun sen.
ulayn, yoksa onu da bie yanlış demiş olmayasın bize, dur ben nişanlından bi teyit edeyim tarihi, sana güven olmaz artık.

Toplu İğne dedi ki...

peggycim hoşgeldin aramıza. ben genelde ulunduğum her yerde bir olaya takarım, takmazsam bile bir olay gelip beni bulur. koskoca istanbulda birşeyler olmazsa olmazdı tabi. cevizkıranın oraya nasıl girdiğine ben de şaştım. çünkü giriş 20 kağat ve tarihi seveceksin ki gireceksin oraya. bu kadında tarih sevgisi değil ceviz sevgisi vardı. ya bağlı olduğu dernekler cebine para verip sokuyorlar bunu, orda dur, turistlere görün, provake et, al bu da bahşişin diyolar herhalde

deam, reca ederim ben salağının yanında seninki küçük bir ayrıntı kalır. sen dua et de gün boyu taciz ettiğin herif "tamam ulan, madem istiyon buluşmak; ben de geliyom pier lotiye senle buluşucam" dememiş...işte o zaman yandı gülüm keten helva!

Toplu İğne dedi ki...

kız gayriye, harbi söyledin sen bana telefon konusunda güvenme, bu aralar hafızam beynimle bir hareket etmiyor çünkü.

yaa kristalcim, anladım salağım ama politikacı olmalıymışım vessellam; iyi kurtardım, iyi kıvırdım, bu anlattığım daha denizde kum; bende ne hikayeler birikti istanbulda onları da bilahare anlatırım

Toplu İğne dedi ki...

sevgili anonim, ismini yazmamışsın ama eğer tijen olur da senin commentini okursa eminim sevinecektir, tabi kim olduğunu çözebilirse :)))

sana gelince nefin hanım;
evet ben kabul ediyorum salak olduğumu (bakınız ana sayfamdaki post'um), şaşkalozluğumu...o yüzden itiraz etmiycem de....

sen de sıkıysa tombili olduğunu kabul et bakayım? yok efendim ir dirhem et bin ayıp örtermişmiş... kız tombili; sen benim düğün tarihi başkalarından teyid et yine de ama, ak rejim yap yoksa düğünde ne giycen sen? :))

Adsız dedi ki...

Topkapı sarayının kutsal emanetler bölümünde Kur'an-ı Kerim o emanetler oraya geldiğinden beri kesintisiz okunmaktadır. Yeni bir icat değil bu olay. Rehberinizin bunu bilmesi ve tursitleri aydınlatması gerekirdi. Demekki yeterli donanıma sahip değilmiş.

Özge

Adsız dedi ki...

Ben Topkapı Saray'ında yaşadıklarınıza asla inanmıyorumbence siz hayalgörüyorsunuz .Ve neden olduğunu anlayamadımama kötülüyorsunuz.Evlenince belki geçer....