Çarşamba, Mayıs 17, 2006

Çarşıdan aldım bir tane, eve geldim BİN tane. Bilin bakalım nedir bu?

Dün benim evlenince oturacağım evimizde tam bir telaş vardı. Annem, kayınannem (tiki selin gibi “e” harfini inceltip yayarak okuyun lütfen); - ben işteyim tabi -, altın kızlar buluştular; bavullar, poşetler, bohçalarla hem benim hem nişanlımın çeyiz denen çoğu gereksiz bir sürü ıvır zıvırı evde yerleştirmeye çalıştılar. Çalıştılar diyorum çünkü ev doğal yapısına uygun olarak tasarlanmış. Mimar ne bilsin anormal çeyiz durumlarını. Adamcağız çapına göre dolap koymuş da annemlere göre ev küçük, biz sığmıyoruz.

Eve yerleştirilmeye çalışılan çeyizlik ıvır zıvır envanterini sunuyorum sizlere:

150 adet çift kişilik nevresim takımı çift kişilik
40 adet tek kişiliği
40 adet yazlık pike çift kişilik
10 adet çift kişiliği
9 adet çift kişilik battaniye
3 adet çift kişilik battaniye
4 yorgan çift
2 yorgan tek
20 adet yatak örtüsü
80 adet plaj havlusu
150 adet el havlusu (bir kısmı danteli arkadaşlar: havlu ve dantel iç içe… şu asalete bakar mısınız? Kim ütüleyecek onları?)
40 adet hamam takımı ve bornoz
50 adet yastık kılıfı (nevresim takımlarından bağımsız)
50 adet çarşaf (nevresim takımlarından bağımsız)
50 adet “dertsiz” denen ama benim başıma dert olan masa örtüsü
90 adet masa örtüsü ve kumaş peçete güruhu
40 adet Şimenditabla (ben söylemelerinden öyle anladım, belki yazılışı ve okunuşu daha farklıdır) ve hala ne işe yaradığını çözemedim
30 adet runner
100 adet sehpa ve konsol örtüsü
50 adet balkon masasına örtü ve peçetelikleri
30 adet birbirleriyle takım renklerde set oluşturan sehpa örtüleri
Ve olmazsa olmazlar 40 adet set de danteller ve iğne oyaları
200 adet çorap (nişanlım ve benim için)
100 adet don (yine her ikimiz için ama az geldi gözüme, don bu, insan en az çorap kadar alır, diy mi ama?)
10 adet röpdeşambır (bu da böyle mi yazılırdı? Aman neyse anladınız işte)
40 adet erkek pijaması
80 adet bana pijama ve gecelik

Ay bi de dün annem arıyor evden “kızım siz evinize sakın bir şey almayın ha, öldürürüm yoksa seni”; “ee neden anne? hayırdır”, “dolaplar almıyor kızım, o kadar çok şeyiniz var ki sığmıyor, siz dolap yaptırmalısınız acilen, o güzelim örtüler buruşacak şimdi, yer kalmadı, tıkıştırdık hepsini”

Yaaa güleyim mi ağlıyayım mı… bana mı sordunuz o kadar ıvır zıvır alırken, napacam ben o kadar şeyi, sanki her akşam onlarca insanı davet edecem evime yemeğe? Sanki ölene kadar yatıya misafirim gelecek?, ya da ben tatil köyü açacam da o kadar havlu ve yatak örtüsünü serecem?

Ayy acaba benim kendi zevkime göre almış olduğum unique art ve days in colors yatak örtüleri ve nevresim takımlarını, internetten aldığım V.S. geceliklerimi bizimkilere göstermesem mi? :)

24 yorum:

Deadora dedi ki...

:)
ne desem bos :))

KUGUU dedi ki...

TopluIgnecigim,
Simdi degil ama yillar sonra "SANDIK LEKESI" nin sadece bir sarki olmadigini anlayabilecegini soyleyebilirim!!!
Annemin kendi ceyizinden bir ortuyu bana 2004 te muhtesem bir abajur olarak yaptirdiginda benim anladigim gibi:))

acicikolata dedi ki...

Kızııım! Çeyizin eksik! Yatağının başucundaki çekmeceye konuşlandırılmış 6'lı takımdan oluşan çok çok çok afedersin şey bezleri yok mu? Minik beyaz el havlulari şeklinde, etrafi tığ ile örülmüş olacak. Olur mu oyle şey 2000'li yıllarda deme, bizim familyada her evlenen kıza koyuyorlar bundan benim modern teyzelerim. Eğer sende yoksa benimkileri verivereyim vallahi hiç o amaçla kullanmadım, bi kere CEO ateşlenmişti sirkeli bez yapıp alnına falan koymuştum o işe yaradı sırf. Başka işe de kullanamıyon insan tırsıyo sanki eve her an familyadan biri gelip "aha! şey bezi!" diyecek diye.

gazel vakti dedi ki...

Sen ne diyon bacı benim iki çocuğuma hatta doğacak çocuklarımın sandık çeyizi çıkar benden.Hoş kızım yok gelinlere kıyarmıyım bence hayır.Sen şanslıymışın.Benim (kibar olmıycam kaynanam yascam) kaynanam bana bi nevresim verdi senelerdir tek kişilikmi çüft kişilik mi çözemedimNe sudokular çözerim onu çözemedim.Bi tane yastık verdi uzun mu kısa mı bilmiyom.Yorganda aynı.Aaa ben anladım kadın oğlunun tek yatmasını arzu etmiş.Heeee heeee inadımıza biz ayrı yatmadık hiç.

elma dedi ki...

aaaa igne oyasini nereden aldiin??
hayalkirikligina ugratacak bir bilgi verecegim sanaa, bu ivir zivirlari evlendikten sonra da almaya devam ediyosun...hic bitmiyo yani:)

Adsız dedi ki...

danıştay daki olaya hala çok üzgün bir ruh haliyle sabah sabah blogları gezerken yazın gülümsetti beni .ne diyeyim allah kolaylık versin (sende birilerine hediye filan edersin,yalnız dikkat et yabancı birilerine ver sizinkiler anlamasın)kendi evlilik hazırlıklarım aklıma geldi.allah iyiliklerini versin bütün anneler aynı mı yahu...:)))

cenebaz dedi ki...

17 yıllık bir evlilik,eskitilen onlarca nevresim ve hala daha paketi bile açılmamış onlarca nevresim takımı stoğu. Maalesef, anneler bitmek bilmeyen çeyiz hazırlama ritüelleri ile bize ölene kadar kullanılacak bir miras bırakıyorlar. Hatta kendi çocuklarımıza bile devredebileceğimiz kadar. Ama onlara da hak vermek lazım. Yıllarca buna hazırlıyorlar kendilerini. Nihai amaç mürvet görmek ya(okumuşsun,kariyer,iş güç,bunlar onların gözünde palavra)

vintage biscuit dedi ki...

:)))) keyifli bi yazı olmuşşş:))) kolay gelsinnn

Toplu İğne dedi ki...

deadoram, haklısın ne desek boş :))

kuğucum, ben şu sandık lekesi olayını çözemedim valla, bazılarında sarı sarı ve hiçbir şekilde çıkmayan lekeler var. nasıl ve nden olur o bilmem, göya şeytan işermiş, bence kimysal bir reaksiyon var işte ama anneler illaki hurafe sokacaklar işin içine. anneciğin de pek marifetliymiş doğrusu, maşallah. abajur yaptırmak istersen bana haber ver, göndereyim benimkilerden.

gayriye, anacım anlamadım ben "şey bezi" demek ne demek? valla bak benimkiler bilmiyo demek şey bezini. mendil gii bişeyse, bayramlarda ver bari çocuklara içine 5 lira koy salla gitsin. allah allah yaw, komodine koyulan küçük bez ne?? hani eskiden tuvalet kağıdı olmadığı zamanlarda af buyur poponu temizlediğin bezler olurmuş, onlardan mı anacım? yoksa yoksa????? anam anam; anladım galiba! :))) haha haaa haaaa... oy oy oyyyyy

Toplu İğne dedi ki...

hazan vaktim, seni deşsek ne hikayeler çıkacak senden, hayal edebiliyorum...:)))... demek ki sen senin çocuklarına ilerde asla çeyiz yapmayacaksı, nasıl olsa seninkiler torunlarına kadar yetecek gibi anlattığına bakılırsa.

elma şekerim, yapma yaa :(( yani evlenince bitmiyo mu annelerin evcilik oyunu? ee kendi evlerine alsınlar o zaman, ben istediğim şeyleri kendi zevkime göre alamıycam mı hiç?

nenonicim, o melun olayı hatırlatma, zaten özellikle o olaylara girmiyorum çünkü düşük çenem açılırsa rtük mütük ceza keser, yatarım bir yirmi yıl. bakana 80lik dedeye anı defterine yazı yazdı, fikrini söyledi diye dava üstüne dava açıyo ampül kafalar, bi de benim yaş gereği alimallah kuma gömüp taşlarlar, dilimi keserler. allah kahretsin hepsini

Toplu İğne dedi ki...

cenebazcım, valla doğru söylüyosun, sen oku, çalış, belli bir yere gel sonu donunu ile kendi istediğin çekmeceye koyama... :)))

vintage biscuitim, hoş geldin. yazı keyifli ama işin içine girince pek keyfini çıkartamıyo insan. yaşamadan bilemiyor galiba insan, ben bilmezdim ve gülerdim, ben asla yaptırmam derdim ama öğreniyorsun, bu evlilik olayında başrollerde ben ve nişanlım yokuz :))

crystalsdreams dedi ki...

topluiğneciim,adetler doğru mu yaa,şok içindeyim şu an:)
karşı daireyi çeyiz için tutsanız yeridir yani:)
ben de çeyiz ve ıvır zıvır yerleşiminde işte olup eve gelemediğimden, yaklaşık olarak 1 ay ne nerede diye arandım durdum evlendikten sonra:)
çoğunu hatta biçoğunu kullanmicak olsan da güzel şey çeyiz beea,seninki de epey göz dolduran cinstenmiş:)peki hurçlara konup,nazar boncukları ve kurdeleleri takılıp mı gitti o çeyizler eve?bi de bööle bi adet yaptıydı bizimkiler,kayınannenin hurcundan daha güzeldi bizimkiler diye söyler hala annem??:))

acicikolata dedi ki...

helal kız yorgan ignesi, tam ustune bastın. gec oldu ama anladın o dediginden heheheh...

Toplu İğne dedi ki...

kristalim, valla abartmıyorum. belki eksiği vardır benim aklıma gelmeyen. karşı daireyi alsak ancak belki sığarız. hurçlara herhangi bir kurdela, boncuk olayına girmediler allahtan, nasıl olsa kendileri doldurdular valizi, eve gidip tekrar açtılar, o yüzden boncuk olayını atlamışlar. valla iyi ki haber erdim, şmdi ben gidip demez miyim onlara, hani benim kurdelalı boncuklu hurçlarım. neden bağlamadınız ha? herkesinki boncuklu, ben üvey evlatmıyım ha diyim. var ya kristalim kesin şok olup anında işe sıfırdan başlarlar, aynı teraneleri tekrar yaparlar. susmak galiba en iyisi

gayriye, allah seni naapmasın!:)) düşündüğüm şey olduğunu teyid edince, içim bi tuhaf oldu (bööğğk) af buyur arkadaşım. aman yine d ağzından yel alsın, bir o "şey bezim" eksikti benim. şey'de şey bezi olmadan olsun artık :)

Ben'ce dedi ki...

Sevgili toplu iğnecim,aynı şeyleri hepimiz yaşıyoruz birşekilde...Bende aynılarını yaşadım ama 5 sene önce daha toymuşum sinirden kendimi yerdim beni de takan olmazdı...Annelerde acaip özeniyor bu işlere, benim 5 senede 1 kere bile kullanmadığım bir sürü çarşaf,nevresim vs.,tüm dantel setleri,ve bilumum sehpa örtülerim var...eminim senin de öyle olur...Hatta bazıları ilerideki lohusalık düşünülerek yapılmış ama şimdiden annemi çarşaf,nevresim telaşı sardı bile...Maalesef allah hepsine ömür versin anneler böyle oluyor...Ellerinin gözlerinin ölçüsü yok...Ve evlendikten sonra birsüre anneni arıyıp sorarsın kesin o nerde bu nerde diye...boşver bunlar da güzel şeyler, herşey yerini buluyor bir süre sonra merak etme, bazısı yatak altına giriyor bazısı elinin altında oluyor...
Çok öptüm hayatım seni...Sevgiler.

kedi dedi ki...

yOO YOO ben yine yeni bi post bekliyorum,

"heheee nassı da yediniz lan,çüşünüz,heç bu kaddar çeyyizz olur mu oolum!!!"diye,böyle bi post bekliyorum hala senden.

Ve bu rakamlar bana hiçte sağlıklı insanların yapabileceği bi alışveriş gibi görünmedi.

Yani diğer arkadaşlar "ohaa,çüşş,haddi bee,yuhhh,yürrü salakk,oda nesii uahh"gibi hayret ve ünlem içeren yorumlar yapmadılarsa bilki tamamen terbiyelerindendir.

Kaldı kii ben gibi bi seferde 19tişört alma kapasitesine sahip,herşeyinden 3-5 tane olmadan rahat edemeyen,alışverişin ayarını tutturamayan,paranın anasını ağlatan,hesabını bilmeyen bi kişiliğe bile çok ters geldi oolum bu rakkamlar lan!E yuh yanii.
Anca bu kadar abartılır.

Sendeki çeyizle 10-15 çift evlenirdi lan,yazık beaa.

Hadi yüz havlusunu anlayabiliriz,e çok yıkanır,yıpranır,hergün değiştirilir falan,ulan 80 plaj havlusuda ney oolum?Biz denizin içindeyiz, plaj havlum 8 tane bilem deel lan,5 tane,adambaşı birer,bide yedek lan.
150 nevresimi anlamak mümkün değil zaten.Bi apart açabilme ihtimalini mi gözönüne almışlar nedir?Ulan dolaplara sığmaz o kadar nevresim.
Hadi çorabıda anladım,iççamaşırına bile sempatiylen baktım ve azımsadım hatta,150 nevresimin yanında 100 don nedirki,helalinden bi 500 olmalıydı,malum yeni evlisiniz,gerçi don hiç durmayacak kıçınızda ama neysee ;P

Bide 80 piçamaya uyuz oldum,puu allahın cezası,zaten o gecelikleri giyemeyecen bile ipne.Hep çiplak olceeniz ki zatii lennn ;P.
8 piçamayı anlarım,18 ide anlarım,hadi 28 taneyide hoşgörelim,aman misafir falan dendi hadi 38 dene alındı,ama oolum kimin vardır lan 80 piçaması,yuh yani.Banu alkanın bilem yoktur kalıbımı basarımki.

Şimdi çeyizinde sadece 15 nevresim,3 piçaması olduğunu hatırlayan bu öfkeli kediciği sakinleştir:Her bi bloger kızına bi piçama,bi don,bide çorap gönderme kampanyası başlat bakiim.
Bak nevresimlere dokunmadım bile.
Adresi veriyommmm:

Adsız dedi ki...

keşke anneler gününen önce olsaydı bir kermes açar eritirdin hepsini :)
o adetler doğruysa diyecek bişey bulamıyorum.
annem de kesin bana alıp köşe bucak saklıyordur benden büyük konuşmamak lazım.
Sevgiler

Toplu İğne dedi ki...

bence'm, valla ben de koyverdim artık herşeyi... niişanlımla gidicez bi gün başbaşa, kendimize göre evimizi düzenliycez. napalım 2 iş olacak ama, annelere de kızamıyoruz ki , o kadar art niyetsiz ve o kadar şekerler ki...

biyoniğim kedim; valla nasıl güldürdün beni gene. evet haklısın ben evlendikten sonra blog kızları kampanyası yapiyim, mesela "en"leri seçeyim ve seilenlere senin dediğin türden hediye göndereyim, anca eritirim stokları.. senin gazabından korunmak için söz sana nevresim takımı da göndercem kız! :))

ince eleyen karakter dedi ki...

kız toplu sen bab evini toptanmı goturuyorn he sen duvarları da sırtla gıderkene lazım olur belkı bızde laf vardır evlencek kızın baba evındekı duvarda bılem gozu olurmus derler ben sana adresı veryım sen basla dağıtmaya bohca da ısterız bak dugune gelen altın takana bohca hehe ay unutmadan su malum seylerı soran arkadas neırelı acep
ben gendu ceyızıme cooook dıyordum amma bu hepten ohaaaaaaaaaaa
benım on tk nevresımım vardı tuh bunu anneme dımem lazım kadın krıze gırer valla bırede evın tek kızı benım

ay hepsı bos allah mesut bahtıyar etsın mutluluk versın

unutmadan bu kadar ceyız torun torbaya galcak sa senın kızın ceyızı hazır dımektır kertık ıstıyorum ben hemen toprakla senın kıza . bız dugunden sonra konusalım senle -))))))))))))))

Toplu İğne dedi ki...

toprağın anası, acaba damadımın anası mı demeliyim; haydi kısaca dünür diyim ben sana...:)) doğru söylüyon bendeki çeyizler torunuma ile kalır. benim istediğim tek şey ise mutluluk, bana değer veren ve hep değerimi bilecek bir eş. yoksa 100 adet nevresimi napacam ben?

not. o malum şeyleri soran şahıs izmirli... ben öyle biliyom. benim hemşehrim oluyo allahsız tosbaaa :))

Aslı Cin dedi ki...

Ha ha haaaa. İğneciğim otel mi açtınız? Ne bu yahu. Ömrün boyunca eskitemezsin sen o nevresimleri.Ayrıca ev tutman lazım senin çeyizlerini koymak için. Ha ha haaaa. Alemsiniz...

(Aman erkek tarafı çeyiz görsün ama di mi? :P)

Adsız dedi ki...

Toplu iğne;

Sen sevabına dağıt o çeyizlerin bir kısmını, zaten istesende istemesende birşeyler beğenip alacaksın. Dolapta durup çürüyeceğine ihtiyaç sahipleri yararlasın.

Toplu İğne dedi ki...

aslcım henüz otel açmadık ama ilerde düşünüyorum hatta tatil köyü açayım diyorum :)) ama şunu da ifade edeyim ki o çeyizler kayınvalidemin ve annemin hazırladıklarının toplamı. benimkiler zaten fazlaydı bi de sağolsun kayınannem de getirdi ve benim otel fantezim böylece başlamış oldu :))

anonimcim, açıkçası evlendikten bir iki üç ay sonra kesinlikle o çeyizleri bir kermese bağışlamayı düşnüyorum hayrına - eğer otel açmazsam :))

Lighter-N dedi ki...

Walla topluignecim bi an kendi blogumda miyim neyim dedim okuyunca....Ben de 3 sene once evlendim ve annem tam bi dantel manyagi!Soyle soyliyim: Bizim ailede anane, teyze, hala tum disi akrabalar dantel yapabiliyor olmalarina ragmen, kendi yaptigi binlerce ortu ıvız zıvıra ilaveten bi de tavsiyeyle buldugu bilimum dantelcilere para verip üstüne 40 parcadan 10 set felan dantel takimi yaptirtmis ya...Hem de ne renk? .ok rengi afedersin..O zaman onlar modaymış ya da beyazı yokmus bilmiyorum...Bunlara ilaveten 100 havlu vs aynen bende de vardı...Ama ben naptım? hepsini goturmiyim aradan seciyim, arada gelir alir degisik degisik kullanirim! Neyse ki israr etmedi..Zaten ilk partide alip getirdiklerimi de 1er 2şer çaktırmadan geri götürdüm sooradan.:)))Tavsiye ederim tüm evleneceklere!