Perşembe, Şubat 09, 2006

Kendime "Yardım Kampanyası" Açıyorum. Yardım Edin

Allahım hayatımda ilk kez Altın Günü yapıyorum. Misafirlerim gelecek :)
Yıllardır güldüğüm şey başıma geldi. Sevdiğim dostlarımı görecek olmasam ve gerçek anlamı eski işyerinden yaprak dökümü misali ayrılan ve bu altın günü ismi konarak resmiyete dökülen özel buluşma anı olmasa, görüşemeyeceğim bir sürü arkadaşımla buluşmayacak olmasam; hiçbir kuvvet beni hele ki altın gününe katılımcı yapamayacaktı. Eh madem toplandık, günü boşa getirmeyelim, bizler de analarımızdan gördüğümüz görgü birikimiyle altın getirelim dendi ve sonuç... İşte sıra bana geldi. Açıkçası bugüne kadarki börek-çörek-pasta bilgim annemin misafir kabulünden arda kalanları mideme götürmek olan ben, bu cüce şubat içinde misafirlerime davet kabulünden bilumum hamur işi girişimi yapmak zorundayım. Ve açıklıyorum ben bu konularda zır cahilim. Bakın, ben çok güzel yerim; yediklerimi de “bu sert olmuş, bu böreğin içi boş, insan kıyma koyar, bu kurabiyeler taş gibi, kafaya atsan kafanı yarar, bu işin kolayına kaçmış, iki milföy içine sokmuş sosisi, soğumuş kayış olmuş” şeklindeki popstar jürisi eleştirileriyle de milleti büyük ihtimalle sinir ederim. Ama napayım, ben böyleyim işte. Şimdi geldi sıra bana... Ne yapacam ben arkadaşlarıma?

Bir de bilirsiniz, eminim sizin de başınıza gelmiştir; bir davete gidersiniz ya da benzeri bir altın-dolar gününe kaynak olursunuz; baştan herkes adını koyar, yöntemi belirler, “3 çeşitten fazla yapılmayacak, 1 tatlı, 1 tuzlu, bir de kısır ya da türevi bir şey; yeter” denir ve uygulamaya geçersiniz. İlkinde sözler tutulur, kurada ilk çıkan kişi 3 çeşiti yapar; millet aç kalır, 2. tabak turuna çıkılır, tabaklardaki biter, herkesin gözü masada kalan 1-2 kaşık kısır ve son dilim börektedir, cesur bir arkadaş kalkar yerinden 3. tur için ve “ayy, ben artık akşam bir şey yemiycem, bunu da yiyim tamamdır, hem gerçi ben sabah da kahvaltı etmemiştim” şeklinde geleneksel bahaneleri sıralar ve servis tabağında son kalanları süpürür. Ama diğer ay gelir, sıradaki ev sahibini bir düşünce alır gider, “ay geçen ay kısır vardı ayşe’de, ben şimdi mercimekli köfte yapayım değişik olsun, ama geçen gün fatma’da yediğim o değişik tavuklu beşamelli börek de çok güzeldi, ben onu da yapayım, tiramisum çok meşhurdur onu da yapıcam, ama nesrin’in çilekli pastası da muhteşemdi, dur bak iyi aklıma geldi ben onu da yapayım kızlar bayılır” diye kararını verir ve iş, inanın arkadaşlar, o anda çığırından çıkar. O altın gününde masada emin olun en az 6 çeşit yiyecek vardır. Ve geride yağlarına katman katman yağ ekleyen bir sürü bayan... Diğer ayki mağdurenin şansı seçenekler içinde gittikçe azalmaktadır. “Yok onu yapamam, ayşe yapmıştı, çilekli pasta da yapamam onu da fatma yapmıştı, hem fatma 6 çeşit yapmıştı, şimdi ben nasıl 3 çeşit çıkartırım?” şeklinde bir gaz’la işe girişir ve altın gününde masa daha da dolar. Evet, her ay her gidilen evin masası nedense daha yaratıcı, daha ilginç, daha dolu olmak zorunda gibi tuhaf bir bilinçaltı kuralı konur. Bunu sorulunca kimse kabul etmez, kabul etse de itiraf edemez ve olan da kurayı çekip de son aylara kalan benim gibi şansız yağ tulumlarına olur. Çünkü sona kalıp dona kalanlar her ay gidip o kadar güzel şeyleri mideye indiriken hem şişkolaşmış, hem de diyet moduna girmiş ve yapılanların içinden ne yiyebilirimi kara kara düşünmeye başlamışlardır. Hele hele pasta-börek işinde profesyonelleşememiş benim gibi bilgi fakiri iseniz ne yapacam ben bu kadar misafire diye düşünür durusunuz. Haliyle arkadaşların da bir beklentisi oluyor tabi. Eh her gittiğin yerde şaklabanlık yapıp yediklerini bir güzel eleştirirsen millet de intikam çanlarını şimdiden çalmaya başlar kesin. Yukarda da değindiğim gibi şimdi aslında ortay açıkıp sadece 3 çeşit yapsam, “eh ama kızlar siz baştan öyle kararlaştırmıştınız, 3 çeşitten fazlası yapılmayacak diye; alın size, bir çeşit börek, bir tuzlu çörek bir de kek yaptım” dersem emin olun benim üstüme çullanırlar, “hain insan bizde yerken iyiydi, bunlar ne böyle, altın-maltın yok sana; hakketmek lazım önce-nihiaaahhhaaaaa” derler. Mi acaba? :)

Ya da şöyle mi desem..”Kızlaaaar, baktım da aylardır börek-pasta yemekten maşallah tosun gibi oldunuz, ben sizi düşündüm, o yüzden kepekli tost-içinde diyet kaşar peynirli (1 çeşit), diyet kepekli yulaflı kurabiye (2. çeşit), sınırsız marul (3. çeşit), bir de bonusunuz var havuç ve salatalık dilimleri. Bu ay da böyle geçirelim altın günümüzü” desem. Sanırım bu sefer iş altın vermemekle kalmaz, beni parça-pinçik ederler. Ya da acaba “LOBSTER” (!) getirtsem İstanbul’dan; sudan ucuz malum! Ama benim kızlar nerden bilecekler LOBSTER parçalamayı, yemeği; batırırlar anamın evini alimallah :) Acaba haftasonu köşesini lobster yemeye takan magazin duyaenine mail mi atsam??? Bu hafta da LOBSTER nasıl yenir’i bizlere anlatıp, bizi aydınlatsana.

Ya da en güzeli, bu konuda ustalaşmış sevgili blog dostlarım, benim durumuma bir el atın da yardımcı olun; benim ilginç ve ilk denemede başarılı olabileceğim tariflere ihtiyacım var. Size söz yardımlarınız sayesinde yapabildiklerimin fotoğrafını çekip burada yayınlayacak ve bilirkişiliğinize sunacağım.
Sevgilerle

13 yorum:

Pareo Anne dedi ki...

ay nasıl güldüm nasıl güldüm okurken :))))
sen armut piş ağzıma düş istiyorsun hayatım, yok öyle. ben haftalarca blog blog gezip tarif araştırmıştım. orijinal, birbiriyle uyumlu, kolay tarif bulana kadar göbeğim çatladı.
sen lobster getirt biz ekmekarası yaparız onu. orijinallikse orijinallik işte...
amma diğer çeşitleri nasıl kotaracaksın ben de merak ediyorum şahsen :)))
nihohaaaaa (erol taş gülüşü)
bu arada çok hastayım, evde yatıyorum. şu meşhur virüslerimden birisi geldi yine, dün ateşimi ne yaptıysak 39 un altına düşüremedik. evden dışarı çıkamadığım için sizlere bulaştırma şansım da yok maalesef. bulaştırsam iyi olurdum halbuki....
bu seferki virüs de hiç fena değil ama tanışma şansınız olmayacak işte, haftaya iyileşmiş olurum muhtemelen...
portakal ağacı, yemekvebiz, pastacı ve mekanımız mutfak bloglarını (bende linkleri var) kullanabilirsin, pratik ve güzel tarifler var. benim favorilerim oldular artık...
kolay gele...

Pareo Anne dedi ki...

bu arada çiğ yumurta içeren tarif yapma sakın. hani brownie gibi sosunda çiğ yumurta olan tariflerden mesela sakın yapma. kuş gribi riski malum.. bu arada 3 değil 4 çeşit dedik, 2 tatlı 2 tuzlu ama fazlası senin takdirin artık ;)

Toplu İğne dedi ki...

nefincim çok geçmiş olsun. gene hastalandın demek. fazla yemekten olmuştur :) yediğin her tür pasta çörek zaten yumurtadan yapıldığı için dikkat et de kuş gribi sen olma.aman browni yapma demişsin, sanki ben browni yapıcam size! kepekli tost diyorum, havuç diyorum. yumurta da yok hem içlerinde. not: getireceğin altın eski tarihli olmasın, annem söyledi, eski tarihli altın (her ne demekse) daha ucuza alınıyormuş!

Adsız dedi ki...

Ha ha haaaa.Al topluiğneyi vur Aslikcin'e.

Bak ,kolay bir börek tarifi bul biiiir.Patatesli olsun.

kolay bir kek tarifi bul,kakao ,ceviz ,kuşüzümü ekle,çıkınca üstüne de pudra şekeri ikiiiii

tost ekmekleri al,salam ,kaşar,zeytin ezmesi ile kanepeler yap üüüüççççç

Ay ben çok seviyorum bu pastanenin pastasını
,siz de tadın dedim diyerek güzel bir pastane pastası dööööört

En basitinden bir kurabiye,üstlerini cevizle süsle beeeeeeş

Yanına da minik köfteler yap,kızart kürdana tak
alttııııııı

hazır kızartırken bir de sigara böreği kızart yediiiii

Al iyi bir mezeciden amerikan salatası sekiiiiizzzz

Yap basit bir patates salatası dokuuuuuuzzz

E artık 9 tane akıl verdim 10. yu da sen düşün.Yaptıklarını süsle süsleyebildiğin kadar ,bunlardan başka basit seçenek de bulamazsın yani...

Adsız dedi ki...

YANSIMALAR ÇOK GÜZEL

Ama sonundaki yanlızlığı senin güleç yüzüne yakıştıramadaım.:)

Adsız dedi ki...

İğneeee
gecenin bir vakti yoru yazınca böyle oluyor işte,başka bir arkadaşımın yorumunu sana gönderdim :P

Ha haaaa

Adsız dedi ki...

İğnecim,
Çok çalış iyi döktür hünerlerini ona göre haaa.Biliyorsun biz kotorok bi grubuz.Aç gelicez, şahsen ben:)Artık girit taraflarından mı, adana taraflarından mı ikramlar olacak merakla bekliyoruz. Eh az kaldı, geriye saymaya başladık.Haftaya Cumartesi güzel topluluğumuzla senin evinde buluşmak üzere. Sana kolay gele:) aslı bora..

Toplu İğne dedi ki...

aslıcım, verdiğin öneriler süper. hele pastane pastası müthiş doğrusu. Kanapeler de keza süper fikir!Sigara böreği, patates salatası falan derken altın avcılarını karbonhidrat manyağı yapıcam gibime geliyo :) sağol hayatım,çok yardımın oldu.
Diğer aslıya gelince; duydun yukardaki önerileri ama sen illaki girit usulü istersen; sana cibes salatası (haşlama-limon+z.yağlı), ot kavurma ve arapsaçı (o da bi ottur malum) yapabilirim de sen doyar mısın bilmem :))
hem zaten atalarımız ne demiş? misafir umduğunu değil,bulduğunu yer.

Pareo Anne dedi ki...

pastane pastası, kanepe ve hazır alınma amerikan salatası çıkarırsan karşıma, zinhar, dilimden değil aylar, yıllarca kurtulamazsıııııın...
aklından bile geçirme sakıııın...
semrayı örnek al, bak ne internet, ne bişey, nasıl döktürmüştü...
senin alasını yapman lazım.
hadi canım, hadi canım...
alimallah kaynanana şikayet ederim seni, görürsün gününü...

ZeYNeP dedi ki...

Canim
bizim blogdaki boregi yap inan hic eziyeti yok, cok kolay, mercimek koftesi, kisir yapabilirsin,
tatli olarak kurabiyeler var yine bizim blogda, hangisini canin cekerse.
benim nerede yasadimi sormussun,
Izmirimden binlerce kilometre uzaklarda yasiyorum ben, Texas dayim,
ben 60 li yillarda ankarada dogdum, 80li yillarda universite ve annem sebebi ile izmire karsiyakaya goctum.
sonrasinda yine ankara ve texas ...
gurbetteyim anlayacagin.
ogrenmek istedigin bir tarif olursa yaz bana zeynepyemekvebiz@gmail.com
tiyolar icin yardima hazirim her zaman.
sevgilerimle.
zeynep

kedi dedi ki...

Yaaa sen herkesin ikramlarını İĞNElerken iyiydi dimiii?Biz buna arkadaşlar arasında"Allahın sopası yok ki"diyoruz:)))
Canım bak Karaköypoğaçası yapsana.O gün ki yazımı sana ve Zeynoma ithaf ettik bideeee .Aşkolsuuun:)))
Şaka bi yana hem menü hem de foto isteriz ona göre.

Adsız dedi ki...

Eyvah eyvah,yorumlara bakılırsa bugün topluiğne için zor bir gün olmuş :P

Alper Akcan dedi ki...

Ne yaparsan yap geriye birşey kalmamıştır nasılsa. Bu arda, sen gelen paraları nasıl yeni sezon ürünlerine yatırcaksın, bunları düşünerek motive ol bence, gerisi boş :)