Perşembe, Şubat 23, 2006

istek üzerine limonlu pay tarifi

Şimdi limonlu payın tarifini veriyorum sıkı durun.
Ancak öncelikle şunu itiraf etmeliyim ki aşağıda yazacağım tarif benim cumartesi yapmış olduğum tarif değil. Nasıl mı? Şöyle ki, orjinal tarifi uzun uzun inceledim. Ben tarife baktım, o bana baktı. Oturdum mutfak masasında kendime bir türk kahvesi yaptım, tarife baktım, o bana baktı ve “aaay, ben uğraşamam bu kadar çetrefil işle” dedim ve tarifi son kez okuyup doğru markete indim. Kendime göre bir yöntem buldum ve tarifi modifiye ederek en kolayından yaptım. Aynısı gibi olmasa da yendi bitti kül oldu. Napiyim? Diyorum size inanmıyorsunuz, benim öyle zor mutfak işleriyle işim olmaz, kolaysa varım ama zorsa, zor olanı anında kendime göre kolay hale getiririm.
İşte asıl limonlu pay tarifiniz:
Tart malzeme:
125 gr margarin (ocakta eriteceksin önce), ½ su bardağı şeker, ¾ su bardağı un (ay neden böyle kesirli tarif verirler ki bu insanlar, söyle deseler mesela; 1 bardaktan 1 parmak az un-nası daha mantıklı değil mi yani?), ½ çay kaşığı kabartma tuzu (yarım çay kaşığı deseler ölürler), 2 yumurta (hah sıkıysa yumurta ölçüsünü de da 5/3 diye verin de göriyim!), 1 paket vanilya
Malzemelerin hepsi bir güzel mikserla çırpılıyor, yağlanmış kelepçeli kalıba dökülüyo (ben o kelepçeli kalıplarda taban tepsisini hep tersini yüze taktığım için ilk iki kek pişirmem hüsran oldu, aktı hepsi fırına). Neyse işte hepsi yaklaşık 180 derece gibi pişirilir.
İç malzeme: Kekimiz pişerken siz muhallebiyi yapmaya başlayacakmışsınız. 3 çorb.kş un,1 fincan toz şeker, 1 limon kabuğu rendesi ve aynı limonun suyundan 8-10 çorba kaşığı ekleyin, 3 yumurtanın sarısı (akları atmayın, onlar köpüğü yaparken lazım), 2 fincan sıcak su ya da süt (isteğe bağlı). Eğer su / sütü daha fazla (göz kararı) koyarsanız daha yumuşak bir muhallebi olur. Tercih sizin. Bu malzemelerin hepsini ateşte mikserla bir güzel çırpa çırpa pişiriyosunuz. Sonra bu muhallebiyi kekin üstüne harrş diye bi güzel döküyosunuz.
Köpük: Hatırlarsanız 3 adet yumurta akımız elimizde vardı, 6 çorb.kş toz şeker de bulup buluşturuverin. Önce yumurta aklarını köpük oluncaya kadar çırpın, azar azar şekeri ekleyin ve çırpmaya devam. Kekin üstüne şekilli yay ve fırının ızgarasına tekrar koy üstü kahverengi olunca çıkar.

Peki ben bu kadar uğraştım mı? Tabi ki hayır! Peki ben ne yaptım?

Markete gittim, limonlu hazır kek aldım, limonlu puding aldım. Kelepçeli kalıbı yine ters taktım, sonra düzelttim, hazır kekin yarısını yaptım ki tart gibi dibinde az kek olsun diye. Yoksa kabarıp normal bir kek olur diye, yarım ölçüde işi hallettim. Ayrı bir yerde limonlu pudingi daha az süt ölçüsü kullanarak pişirdim, içine limon kabuğu rendesi attım (zor oldu ama napalım dostlar sağolsun) ve en üste limonlu payın gerçek tarifindeki köpüğü yaptım ama ve fırına attım. Valla aynısı gibi oldu. İşte benim anında süpürülen limonlu payımın sırrı budur arkadaşlar. Aklımı seveyim :) Siz her ikisini de deneyin tabi, ben beceriksiz olduğum için orjinali denemekten korktum. Ama eminim siz becerirsiniz. Afiyet şeker olsun, top top et, pıt pıt yağ olsun.

4 yorum:

DAMLA dedi ki...

Topluiğne'cim,
mesajını aldım heme geldim :))
Ben hiçbir yemek tarifini okurken bu kadar eğlendiğimi hatırlamıyorum, ellerine sağlık (hem tatlı hem de yazı için)...
Ben orjinal tarifi bir deneyim bakiiiim...
Sonucu sana da bildiririm :)

Adsız dedi ki...

Sevgili Toplu İğne,
Ben de akıl mı kalmıştı ki sana yazdığım mesajı bir an önce yollayabilmek için şu yamru yumru harfleri şeettireyim diye uğraşırken bir de ismimi cismimi yazıp yazmadığım kafama dank edebilsin?Aaa bi bakmışım gitmiş!!!Bu bile büyük başarı bildiğin gibi değil.Ellerine sağlık.Orjinal tarif umrumda bile değil.Senin tarif tamamdır,bu gece denenecek.Bir zahmet öbürlerini de çiziktiriverirsen senden büyük yok.İmza:Anonim şahsiyet ve girit eşrafından hemşehrin ya da nam'ı diğer ''Cin'' olsun e mi?

Ben'ce dedi ki...

sevgili toplu iğnecim,valla acaip hafif ve lezzetliydi herşey gibi...bir şey itiraf etmek gerekirse ben bundan 1,5 dilime yakın götürdüm napıyım dayanamadım çok güzeldi...ama tabi 1 haftalık şok diyetim de bunun üzerindeki yumurta beyazı köpüğü misali un şeker ve bilumum yağlarla eridi gitti,bana da geri aldığım kilolarım kaldı...üstelik de herşeyin ucundan tatmayı planlamıştım ama gerçekten ellerine sağlık çok başarılı olmuş hepsi ben de dayanamadım hal böyle olunca...öptüm canım,sevgiler.

ZeYNeP dedi ki...

Bencede cok pratiklestirmissin sen isi, ne guzel,uzun uzadiya detaylar insani bazen yoruyor, ben pasta isini sevmem eskiden beri, ama yemek desinler envayi cesit yaparim :))
Senin usul denicem bende..

sagol tarif icin.

Zeynep