Salı, Ocak 31, 2006

İzmir, İzmir 1-2

Bugün Alsancak’ın göbeğinde bir yerde kırmızı ışığın yeşile dönmesini beklerken karşı kaldırımda bekleyenlerin suratlarına bakacağıma, karşı apartmanlara abuk sabuk şekilde serpiştirilmiş tabelalara bakma gafletinde bulundum. Yere bak, ne bileyim ya da ışığa bak, yeşil yanınca ikile, git işine değil mi? Yok illaki bakıcam ve tabi illaki de gözüme bir tuhaflık çarpacak. Alsancağın göbeği, en merkezi yerlerinden biri. Apartmanın tam 4.katı (neden bakıyorum ki 4. katlara?) ve kocaman tabeleda yazan şey:
“Gümüşhaneliler Dayanışma ve Kültür Derneği”
Höööö?
Tamam, anladık; güzel İzmirim de son 10 senedir, hayatının en büyük göç furyalarından birini aldı. Hatta bu göç kurtuluş savaşı dönemindeki İzmir bağlantılı rum-türk mübadelesine bile fark atar, inanın sözüme. Ama sorarım size Gümüşhane nire, İzmir nire?
Hadi madem geldiniz İzmir’e, neden İzmir’le dayanışmıyorsunuz da İzmir’de olan tüm Gümüşhane’lilerle kaynaşma gereği duyuyorsunuz? Çok mu lazımdı İzmir’e bu dernek?
Sözüm aslında sözkonusu vilayetimize değil. Ben gıcığım bu tür popülist yaklaşımlara, sınıfsal, bölgesel, vilayetsel ayrımcılığa. Hem bu tür bölge ayrımcılığı yapacaksın, hem bulunduğu şehre ya da ülkeye kültürel anlamda entegre olmayacaksın, sonra da cart cart ülkemdeki ayrımcılıklardan bahsedeceksin. Yok ya? Sizce bu tür dayanışma dernekleri “neyi” dayanışırlar? Ne yapar bu dernekler?
İzmirliler sözüm size, hepimize? Ben bugüne kadar Türkiye genelinde hiç İzmirliler Kültür ve Dayanışma Derneği duymadım, görmedim, bilmedim. Malatya, Kars, Muşlular, Mardin, Niğdeliler, Çorumlular, Konyalılar ve bugün itibariyle Gümüşhaneliler Kültür ve Dayanışma Derneği’ni duydum. Neden İzmir’in yok? İzmirlinin yok? Yoksa biz gavuruz diye mi? Eğer varsa ne olur beni bilgilendirin, gidip remen üye olucam :)

6 yorum:

Aslı Cin dedi ki...

Evet Tersköşeciğim,biz de açalım bir tane.Arada zeybek oynar,kumru yer,gevrek geveler,çok sıkılırsak gavurluk yaparız.:P

Ben de anlamazdım bunu,ama sonradan öğrendim,bu dayanışma dernekleri genellikle kumar oynanabilen bir çeşit kahvehaneymiş.Yani sanma ki gümüşhaneliler gidip İzmir'deki sorunlarını konuşuyorlar.

Bu arada iyi dileklerin için teşekkürler,her akşam tüpü kapatıyoruz artık.Ve inan bana hayata daha güleryüzlü bakıyorum şimdilerde.

Hanibal için o yazına yazmıştım en son,şu mu diye? O da mı değil ?

Aslı Cin dedi ki...

Hallettiğine sevindim,iğneciğim.Ben yazdığın yorumu da bulunma diye sildim haberin olsun.Linkini de değiştirdim.Benim bir sapığım vardı,blogger dan bir kız.Gelip gidip bana yazılarımdan bir şey çıkarıp saldırıyordu.Öyle bir şey mi ,kim olduğunu bulabildin mi?Hoş bulsan da bir işe yaramıyor ya,çok yüzsüz oluyorlar.

Bu arada heyoooo hanibali buldum.Ama gerçekten olaydan haberim yoktu.Bayağı bir kadın ,tanıdım şimdi.

Aslı Cin dedi ki...

İğneciğim,linki değiştirdim,yazdığın yorumu da bulunmayasın diye sildim.

Senin sapık ne yapıyordu ,ben de çok var ,genelde yazılarımdan bir şey çıkarıp saldırıyorlar bana.

Bir tanesini buldum ama o kadar yüzsüz oluyorlar ki,faydası yok,ağız dalaşından başka bir şey değil.

Ben bulamamıştım nasıl yapıldığını,iyi ki bulmuşsun.

Bu arada hanibali buldum,olayı yeni duydum ne yapayım ?Çok basit bir tip.

Aslı Cin dedi ki...

Off iğneciğim,mesaj gitmiyor diye yazıp duruyorum aynı şeyleri,seç beğen birini yayınla artık :)))

Adsız dedi ki...

Bu ne manyaklıktır anlamadım. Telefon sapıklığından sonra blog sapıklığı da çıktı.Vatana millete hayırlı olsun.
Ben anlamıyorum beğenmiyorsan okuma.
Neyse yeni blogun hayırlı olsun :)
Bu dayanışma dernekleri kahvehane olayına dönüyor haklısın. Bİrde bizim buralarda av kuşlarını koruma ve avcılar derneği var ki her geçişte gülerim.

ZeYNeP dedi ki...

Tamami ile dogru, dayanisma ve kultur dernegi altinda kurulan derneklerden birine git lutfen,
yesil cuhali masa ortuleri mevcut, hepsi kumar oynanilan mekanlar,
boyle bir mekan acabilmek icinde
belediye bir suru sart kosuyor guya, ama sonucta belediyeye verilen bir harclikla is hallediliyor.
ben bir zamanlar izmirde yasarken
yesili ve dogayi sevenler diye bir dayanisma dernegine gitmistim merakimdan, egekentte.
konu ile uzaktan yakindan ilgisi olmayan bir suru basibos insan her turlu kumar oynuyordu, kahvenin daha degisik sekli.
Ahh guzelim Izmir'im ahhh
Zeynep